Šećer opterećuje digestivni sistem

Koliko šećer utiče na nadimanje? Odgovor je: Puno! Ako je vaš digestivni sistem preopterećen šećerom, ili ako imate problema sa ugljenim hidratima kao što su hljeb, tjestenina, riža i krompir, dolazi do nadimanja i gasova. Oba simptoma se javljaju ako se šećeri koje unosite loše apsorbuju i neobrađeni završavaju u debelom crijevu. U ovoj fazi šećeri mogu da posluže kao hrana za proizvodnju (patogenih) bakterija, tj.gasova unutar crijeva. Nastali gasovi mogu izazvati nadimanje abdomena i ispuštanje prekomjernih gasova.

Kako šećer utiče na nadimanje?

Medicinske studije su pokazale kako šećer utiče na nadimanje i probleme sa crijevima. Jedna studija (1) iz 2006. godine pokazala je da 72% bolesnika sa nadraženim sistemom za varenje i prekomjernim gasovima ima neki problem sa apsorpcijom laktoze, fruktoze ili sorbitol. Druga studija (2) pokazala je da 90% pacijenata sa stomačnim problemima ne apsorbuje potpuno bar jedan tip šećera.

Jednostavni i složeni šećeri

Šećer u izvornom obliku i šećer dodat piću i hrani kao što su pudinzi i kolači, predstavlja jednostavne ugljene hidrate.  Škrob u hljebu, tjestenini, žitaricama, riži i krompiru je složeni ugljeni hidrat, koje tijelo pretvara u glukozu i glikogen.

Jednostavni šećeri se obično brzo apsorbuju i obezbjeđuju energiju za tijelo. Kada tijelo ima dovoljno glukoze, ostatak šećera se pretvara u glikogen i čuva se za buduću upotrebu. Šećeri uključuju: fruktozu i glukozu iz voća i meda, šećernu trsku ili šećernu repu, laktozu iz mlijeka i mliječnih proizvoda, maltozu iz riže ili pšenice.

Kada se ugljeni hidrati, kao što je hljeb, “razbiju”, oni se pretvore u glukozu u tijelu. Ovo izaziva oslobađanje hormona serotonina (koji pruža osjećaj zadovoljstva i pozitivnog raspoloženja) i endorfina, koji predstavljaju prirodne lijekove protiv bolova. Iako ugljeni hidrati “podižu” tijelo i um, sam šećer nudi malo nutritivne koristi. Može izazvati značajne probleme sa variranjem nivoa šećera u krvi, također doprinosi raspadanju zuba i izaziva nastanak karijesa.

Uklanjanje šećera iz ishrane

Da bi procijenili u kojoj mjeri šećer utiče na nadimanje, trebali bi da procijenite udio šećera u obroku i da li ga u potpunosti apsorbujete. Bakterije koje produkuju gas se provjeravaju praćenjem vašeg unosa prijateljskih bakterija, iz hrane kao što su vlakna i povrće. Ako se trudite da izbjegavate šećer, budite svjesni da sadržaj šećera nije uvijek očigledno naveden na ambalaži, i može biti skriven u raznim proizvodima pod različitim imenom. Vodite računa na prisustvo maltoze, šećera dobijenog od škroba, prah ekstrakta ječma, dekstrozu, sirup kukuruza i sušeni glukozni sirup.

Zanimljiva činjenica koju treba imati na umu je da proizvođači hrane često ne navode šećer kao svoj prvi sastojak, jer se potencijalno odražava loše na proizvod, već navode više oblika šećera, ali u manjim količinama.

Šećer i alternative

Zaslađivači poput aspartama i saharina su alternativa šećeru, ali postoje dokazi koji ukazuju da čak mogu imati negativne neželjene efekte na organizam i potencijalno dovesti do bolesti.

Nektar agave se trenutno istražuje kao potencijalno bolji alternativni zaslađivač umjesto saharoze i kukuruznog sirupa koji se često koristi kao zaslađivač u industrijski prerađenoj hrani. Smatra se da ekstrakt agave poboljšava kontrolu glukoze u tijelu i smanjuje netoleranciju glukoze.

Ako otkrijete ili već znate da šećer kod vas izaziva nadimanje, preporuka je da ga, koliko god možete, isključite iz ishrane, i unosite najviše putem svježeg voća.

Protiv nadimanja- Flobian®!

U borbi protiv nadutosti i gasova u stomaku, Flobian® djeluje direktno na uzrok problema. Posebnim patentiranim mehanizmom sprječava vezivanje štetnih bakterija, kao i apsorpciju njihovih toksina preko ćelija crijevnog epitela, na taj način smanjuje nastajanje gasova u stomaku.

Samo jedna kapsula Flobiana® dnevno dovoljna je za uklanjanje neprijatnog osjećaja nadutosti, kao i eliminaciju gasova u stomaku, kod čak 95% pacijenata.

 

Reference:

(1) Clinical Nutrition Oct 2006.

(2) American Journal of Gastroenterology Dec 1993.