Šta predstavlja stres?

Malo gdje ćemo naći blagonaklone i laskave “nadimke” koje 21. vijek uživa. Uglavnom se opisuje kao period ubrzanih promjena, doba digitalizacije i globalizacije, vijek otuđenosti, stresa… Savremeni život jeste postao previše brzo dinamičan i mi, kao ljudski rod, teško se borimo sa svim posljedicama. Sve to uzima danak našem zdravlju. Stres je uveliko dio svakodnevnice, i ma kako se nosili sa njim, jedno je sigurno – stres ostavlja, nekad jasan a nekad i prikriveni trag na naš organizam.

Da razjasnimo za početak, šta je stres zapravo? Stres predstavlja sklop emocionalnih i fizičkih reakcija koje se javljaju kada prolazimo kroz opasne i uznemirujuće situacije po nas. Iako stres utiče na cijeli organizam, prvo na šta obratimo pažnju su tjelesni simptomi stresa. Fizički simptomi stresa koji se obično javljaju su: glavobolja, napetost, nervoza, podrhtavanje ruku, razni bolovi u tijelu od stresa, lupanje i preskakanje srca, povećan holesterol od stresa, fizički simptomi anksioznosti, poput konstantne uznemirenosti, stalna nervoza i napetost, simptomi stresa kod žena povezani sa poremećajem ciklusa, stomačni simptomi kao stalna nervoza u želucu, bol u želucu od stresa, i mnogi drugi simptomi stresa.

Postoje dvije osnovne vrste stresa – eustres (pozitivan stres), koji podstiče na akciju, lični rast i razvoj i distres (negativan stres), koji, ako traje kraće i intenzivnije, predstavlja akutni stres, a ukoliko duže traje je hronični stres.

Stres simptomi

Kada se jave stres simptomi, sve o čemu tada razmišljamo je kako se riješiti stresa, tj, kako smanjiti stres. Dugotrajna borba sa stresom izaziva mnoge posljedice stresa. One se javljaju u vidu nastanka mnogih psihosomatskih bolesti. Bolesti koje se povezuju sa stresom su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, astma, kožne bolesti. Vrlo često su stresom napadnuti i organi za varenje kod čovjeka.

Kako prevazići stres počinje sa osluškivanjem svoga tijela i praćenja šta vam poručuje, jer vam ono često može dati prave smjernice kako se izboriti sa stresom. Posebno obratite pažnju na stomak jer on prvi reaguje na stres.

Baš tako i “nervoza crijeva“, odnosno sindrom iritabilnog kolona može biti prvi znak da nam okruženje/situacije ne prijaju i da nam izazivaju stres. Veza koja postoji između našeg mozga i stomaka je intezivna i čvrsta. U pitanju je kompleksna interakcija neurotransmitera koji utiču na pokretljivost, sekreciju i osjetljivost crijeva. Stres iz našeg mozga preslikava se i na naša crijeva.

Statistika kaže da 25% odrasle populacije ima sindrom “nervoznih” crijeva. Ovaj funkcionalni poremećaj ima dva puta više žena (čak 50% žena preko 35 godina)!

Šta karakteriše sindrom nervoznih crijeva?

Manifestuje se uz bol, gasove, osjećaj punoće, grčeve, nadimanje i poremećaj pražnjenja, hronični proliv i čak i zatvor. Kod žena je to češće opstipacija, a kod muškaraca dijareja. Pokretači simptoma mogu biti loš san, stres ili jednostavno konzumiranje pogrešne, naizgled benigne hrane.

Kako niko od nas nije u mogućnosti da stres do kraja eliminiše iz svog života, važno je kako se odnosimo prema njemu. Da li recimo imamo strategije kako se osloboditi stresa, kako se oporaviti od stresa ili kako se osloboditi psihičke napetosti? Za početak, za pitanja kako izbaciti stres iz sebe i kako se opustiti psihički, postoji nekoliko stvari koje mogu da ublaže posljedice konstantnog pritiska i umora koji izazivaju stres. Kao prvo, za to je uvijek dobrodošla redovna fizička aktivnost (ne morate odmah da se pakujete za teretanu, i lagana šetnja spada u fizičku aktivnost). Ako se pitate kako povratiti apetit koji ste izgubili uslijed stresa, rješenje je u raznovrsnoj, zdravoj ishrani sa malo masti i izbjegavanjem namirnica koje nadimaju, kao i začinjene, ljute hrane. Također, smanjite i konzumaciju slatkiša ili se okrenite njihovim zdravim varijantama (presne torte i kolači, keto poslastice). Naravno, alkohol, kofein i duhan koristite minimalno, ukoliko baš ne možete bez njih.

Probiotici u borbi protiv nervoznih crijeva

Pored ovih nekoliko pravila koji blagotvorno utiču na cjelokupan organizam, uzimanje probiotika također pomaže u borbi protiv nervoznih crijeva. Za sada postoji dosta podataka koji mogu potvrditi pozitivno dejstvo probiotika na simptome poput bolova u stomaku, povraćanje ili dijareju.

Na primjer – 25 godina istraživanja i 60 kliničkih naučnih studija u kliničkoj praksi potvrđuju efikasnost probiotskog preparata Flobian®. On dokazano pomaže da se smanje nadutost i gasovi u stomaku, kao i svi simptomi nervoznih crijeva. Terapija se zasniva na primjeni ovog probitskog preparata koji djeluje na uzrok problema i tako sprejčava nastanak gasova, smanjuje bolove u stomaku, nadutost i grčeve u stomaku. Flobian® pomaže da se dugotrajno smanje svi simptomi kao što su nadutost, gasovi, grčevi i bol u stomaku i time efikasno doprinosi rješavanju problema nervoznog crijeva.

Svima koji na propisan način budu koristili preparat Flobian® garantuje poboljšanje.