Iskustva lekara - prikazi slučajeva

Prof. dr Miodrag Krstić

mr sci., gastroenterolog

Klinika za gastroenterologiju

Klinički Centar Srbije

Muškarac, 37 godina

Muškarac star 37 godina, po zanimanju novinar dolazi na gastroenterološki pregled zbog rijetkih stolica sa dosta sluzi (do 4 na dan, obično u jutarnjim satima, nikada noću), grčevitih bolova u donjem trbuhu koji privremeno prodju nakon defekacije i stalnog osjećaja nadutosti trbuha, posebno nakon obroka i flatulencije. Tegobe su sezonskog karaktera i traju već duže od 20 godina, a javile su se prvi put nakon jedne epizode gastroenteritisa koga je imao na odmoru. U fizikalnom nalazu se konstatuje da je atletske gradje, palpatorno difuzno osjetljiv i meteorističan trbuh bez uvećanja jetre i slezine. U laboratorijskim nalazima se konstatuje normalna SE(2-4), Hb:170g-l, Er: 6,60, CRP manji od 5, normalan fibrinogen i negativan fekalni kalprotektin. Ranijih godina dobijao Loperamid i Espumisan od svog ljekara opšte medicine bez većeg uspjeha. Objašnjeno mu je da ima sindrom nervoznog debelog crijeva i da nema potrebe da mu se radi kolonoskopija, niti testovi ispitivanja stolice. Dato mu je da uzima Flobian 1×1 na dan i da se javi za 2 mjeseca na kontrolu. Nakon 2 mjeseca ističe da mu je prvih mjesec dana bilo izuzetno dobro, tj da se potpuno izgubila nadutost, da nema više bolova i da ima jednu do dvije formirane stolice dnevno. Misleći da je ozdravio poslije mjesec dana je samoinicijativno prekinuo terapiju i tegobe su se sedmog dana po završetku uzimanja Flobiana ponovo javile u istom obimu. Savjetovano mu je da uzima Flobian bez prekida tri mjeseca i da se javi na kontrolni pregled. Poslije 6 mjeseci šalje mail u kome konstatuje da je potpuno bez ikakvih tegoba, da redovno uzima Flobian, nema namjeru da više ide kod ljekara i jedino pita smije li da uzima Flobian kontinuirano. Rečeno mu je da je Flobian veoma bezbjedan i da može da ga uzima neprekidno.

dr Olivera Sekulić

mr sci., gastroenterohepatolog

Interna klinika, Odeljenje gastroenterohepatologije

Klinički Centar Crne Gore, Podgorica

Žena, 28 godina

Došla je u ambulantu tražeći rješenje za svoj problem. Žalila se odjednom i na nelagodnost i mučnine i nadutost i bol i sve to traje mjesec dana. Kaže da gubi na tjelesnoj masi. Pokazala je nalaze, sve je urađeno prije mjesec dana i sve je zaista u granicama referentnih vrednosti.

Kad sam je vidjela, shvatila sam da je važno da je mlada, da se prvi put javlja da ima dispeptične smetnje i da nema alarmne simptome. Posumnjala sam da se radi o IBS-u (Sindrom nervoznih crijeva). Odmah sam sugerisala da uradi test na Helicobacter pylori obzirom da poštujemo preporuke. Da uradi urea izdisajni ili stool test. Stool Test je bio pozitivan i ja sam odmah uključila eradikacionu terapiju koja je trajala 14 dana. Inhibitor protonske pumpe, dva antibiotika i ja svima, zaista, u eradikaciji dajem probiotik jer povećava efikasnost i smanjuje neželjene efekte za 10 %. I nakon toga dobila je terapiju, i nije bila zadovoljna. Opet se javila i opet je imala neke smetnje pa sam se ja zapitala šta je sa njom? Šta je sada uzrok njenih smetnji? Sugerisala sam joj da ponovi Stool test jer je prošlo 4 – 8 sedmica nakon završene eradikacije, odnosno nakon toga što je dobila antibiotike i inhibitore protonske pumpe. Znači ponovljen je stool test i urađena serologija na Celijakiju, antitijela na transglutaminazu IgA i tTG-IgA. Urađen je calprotectin u stolici i sve je bilo uredno. Tada sam u terapiju uvela i Flobian. Narednih mjesec dana ona je došla na kontrolni pregled preporođena. Osjeća se dobro i bez ikakvih smetnji vezanih za digestivni trakt. Dala sam joj preporuku da ukoliko se te smetnje jave da bi možda mogla da ponovi terapiju – Flobian mjesec dana.

dr Dunja Jakšić

gastroenterolog

Služba Gastroenterologije sa hepatologijom

Kliničko bolnički centar Zemun

Muškarac 35 god

Muškarac 35 god žali se na nadimanje i nelagodnost u trbuhu poslije obroka, kao i na promjenu konzistencije stolice sa povremenim zatvorom. Izabrani ljekar savjetovao mu je da uradi test na Helicobacter pylori koji je bio pozitivan, te je ordinirana eradikaciona terapija po protokolu u trajanju od 14 dana (pantoprazol, amoksicilin, klaritromicin). Prije 4 godine urađena mu je kolonoskopija zbog pojave krvi poslije stolice i pronađeni su hemoroidi. Navodi da zbog prirode posla često putuje, neredovno se hrani, uglavnom brzom hranom, konzumira velike količine kafe. Često je nervozan, ima glavobolje zbog kojih koristi kombinovane analgetike. Operisano mu je slijepo crijevo. Negira alergije. Porodična anamneza negira gastrointestinalna oboljenja od značaja za hereditet (nasleđe). Fizikalni nalaz pokazuje blag meteorizam trbuha (gasove). Prilaže laboratorijske analize koje pokazuju povišen holesterol 6,2. Ostali parametri KKS i biohemije su u granicama normale. Test stolice na okultno krvarenje je negativan. Ultra zvuk abdomena normalnog nalaza. Pacijent je upućen na ezofagogastroduodenoskopiju, endoskopski i patohistološki nalaz odgovara gastritisu bez aktivnosti, atrofije i metaplazije. Helicobacter pylori je negativan. Dato mu je pisano uputstvo za higijensko-dijetetski režim, ordiniran mu je Flobian® i savjetovana primjena paracetamola umesto kombinovanih praškova. Poslije tri mjeseca pacijent dolazi na kontrolu značajno poboljšan.

dr Dusko Avramovic

gastroenterolog

Klinika za internu medicinu, odeljenje gastroenterologije

Kliničko Bolnički Centar ‘’Dr Dragiša Mišović – Dedinje“

Žena, 45 godina

Pacijentkinja, 45 godina. Trenutno radno mjesto u ministarsvu za rad i socijalnu zaštitu. Predhodno radno mjesto, direktor u centru za socijalni rad. A prije toga direktor… Što bi se reklo, dijganoza – hronični direktor, menadžer. Posljednje dvije godine pacijentkinja je imala izmjenjen ritam pražnjenja stolice uz osjećaj nadutosti. Smjenjuju se periodi dijareja, potom periodi otežanog pražnjena stolice. Učestala javljanja ljekaru, pa čak i odlazak u tercijarne zdravstvene ustanove na preglede. Rađene laboratorijske analize iz krvi u refrentnim opsezima. U više navrata rađeni pregledi stolice (na enteropatogene bakterije, ciste protoza, jaja helminata, nalazi negativni). Ultrazvučnim pregledom trbuha nisu uočene patološke promjene. Test iz stolice na antigen Helicobacter pylori je negativan. FOBT testovi dva pozitivna. Zabrinutost pacijentkinje kulminira i tegobe se inteziviraju. S obzirom da učinjene dijganostičke procedure nisu dale odgovor o porijeklu tegoba uradjene su i endoskopske dijaganostičke procedure ezofago gastroduodenoskopija (EGDS) i kolonoskopija. EGDS nalaz odgovara hroničnom gastritisu. Kolonoskopski nisu uočene makromorfološke promjene sluzokože kolona. Umjereno izraženi unutrašnji hemoroidi (u sfinkterskoj regiji). U terapiji primjenjeni i često mijenjani H2 blokatori, inhibitori protonske pumpe prokinetici, spazmolitici, simetikon … Bez adekvatnog terapijskog odgovora. Sa svim nalazima i poslije učinjenih analiza i dijagnostičkih procedura pacijentkinja se javlja na pregled u gastroenetrološku ambulantu. Poslije svega učinjenog u drugim centrima, ja se ne odlučujem za dalju dijagnostiku, praktično je sve uradjeno. Ordiniran Flobian® 1×1 capsula, sa savjetom da bude uporna u uzimanju terapije. Prva kontrola poslije tri sedmice. Pacijentkinja subjektivno bolje se osjeća, negira nadutost, stolica svaki dan, formirana.