Šta je flatulencija?

Gotovo da ne postoji osoba koja u nekom trenutku nije iskusila stomačne probleme. To obično jako neprijatno stanje karakterišu razni simptomi – nadut stomak, gasovi, nadutost i bolovi u stomaku, gasovi u stomaku i bol u leđima, koji nekada i pređu u razna složenija stanja. Stanje u kome se javlja zadržavanje gasova u stomaku, nastalo uslijed fermentacije nerazgrađene hrane, uz neprijatnu i bolnu nadutost u stomaku, naziva se flatulencija.

Često je flatulencija udružena sa konstipacijom, disbalansom intestinalne flore, poremećajem apsorpcije ugljenih hidrata, ingestije vazduha ili digestivnih poremećaja, a može nastati i uslijed korištenja određenih antibiotika. Karakterišu je sljedeći simptomi – nadimanje stomaka i podrigivanje, opšta nadutost stomaka koja može biti i lokalizovana kao nadutost u gornjem delu stomaka, kada se oseća naduven stomak u gornjem dijelu, ili nadutost donjeg stomaka, bolovi u donjem stomaku i nadutost, zatim se može javiti pretakanje po stomaku, bol u stomaku i gasovi, “pucanje” u stomaku i gasovi, izraženi grčevi u stomaku i gasovi, gasovi u crijevima, gasovi u debelom crijevu. Također, podugačka je i lista poremećaja koju ova pojava izaziva ili je blisko vezana za njih: alergije na hranu, abdominalna angina, celijakija, holecistitis, kolitis, intolerancija laktoze, iritabilni crijevni sindrom.

Ipak, vjerujemo da je svima najbliža definicija flatulencije jednostavna: neprijatan osjećaj pritiska u stomaku i nadutost. Što je našem želucu teže da svari hranu, više gasova se proizvodi. Zato i ne čudi što kod zdravih ljudi ponekad čak i veoma male količine hrane dovode do nadutosti u stomaku.

Flatulencija – kako se možete riješiti gasova prirodnim putem?

Ako se pitate kako se riješiti nadutosti, pored toga što će vam se nuditi razni savjeti za nadutost stomaka, prvo što će vam pasti na pamet protiv nadutosti je uzeti neki lijek za stomak, ili tablete protiv gasova u stomaku. Osim posjete ljekaru ukoliko simptomi dobiju na težini, gdje vam mogu biti propisani lijekovi za gasove, postoje i mali trikovi, poput recimo vježbe za izbacivanje gasova, koji će vam ovo stanje olakšati. Jedan od njih je i masaža abdomena, tj. stomačne regije.

Masaža je najstariji oblik fizičke medicine poznat ljudima, i praktikuje se u mnogim kulturama, od drevnih vremena do danas. Pored toga, vršena su mnoga medicinska istraživanja terapijske masaže koja opravdavaju njeno korištenje za razne tegobe. Konkretno, za digestivni sistem je utvrđeno da ima velike koristi od masaže jer podstiče peristalističku aktivnost (serija talasastih mišićnih kontrakcija koje pomažu prebacivanje hrane kroz vaš probavni trakt) u debelom crijevu, i pospješuje eliminaciju fekalnih materija boreći se protiv zatvora. Masaža mišićnih zidova crijeva i abdomena dodatno stimuliše izlučivanje sokova iz jetre, pankreasa, želuca i crijeva.

Da biste iskoristili punu korist od abdominalne masaže, pokušajte da obavljate masažu dva puta dnevno, u cilju svakog sesija od 20 minuta. Uključivanje dubokog disanja u svaku sesiju također može pomoći kada se koristi samo-masaža za oslobađanje konstipacije. Dakle, sasvim nježna masaža stomaka pomoći će vam da opustite stomak i poboljšate varenje, a čak i ublažava manji bol. Uz redovno vježbanje i pravilnu ishranu, masaža dodatno pomaže i u uklanjanju masnih naslaga oko stomaka, što često zna da stvori nadut stomak kod žena.

Masaža se radi nekoliko sati nakon obroka ili ujutro, na prazan stomak. Idealan položaj je ležeći a započnite laganim disanjem i opuštanjem.

Masaža može umiriti stomak

Masaža 1

U ovoj varijanti masira se tačka iznad pupka kako bi se rasteretio želudac. Tik iznad pupka postavite horizontalno četiri prsta. Iznad posljednjeg gornjeg prsta nalazi se potrebna tačka za masažu. Masirajte je par minuta u smjeru kazaljke na satu, i isto toliko u suprotnom smjeru. Ukoliko ste postupili po uputstvima, nedugo nakon prvih pokreta, osjetićete kiselkasti ukus a lučenje pljuvačke će se pojačati.

Masaža 2

Ova masaža služi za ublažavanje simptoma zadržavanja vode, kao i za bol u želucu. Željena tačka je na visini kažiprsta iznad pupka. Pritisnite je blago i masirajte nekoliko minuta u smjeru kazaljke na satu, i isto toliko u suprotnom smjeru.

Masaža 3

Za bolju aktivnost crijeva i osjećaj težine u stomaku ispod pupka horizontalno postavite četiri prsta. Ispod malog prsta je željena tačka, masirajte je nježno par minuta u smjeru kazaljke na satu, i isto toliko u suprotnom smjeru. Ukoliko se izvede pravilno, osjećaj nadutosti u stomaku će ubrzo proći.

Flobian® – protiv gasova i nadutosti!

Pored pravilne ishrane, aktivnosti, masaže i urednog spavanja, za nadutost u stomaku i sve prateće simptome – vaš idealni i tihi saveznik je svakako Flobian®. U borbi protiv nadutosti i gasova Flobian® djeluje direktno na uzrok problema – posebnim patentiranim mehanizmom sprječava vezivanje štetnih bakterija i njihovo toksično dejstvo. Na taj način smanjuje nastajanje gasova.

Istovremeno, Flobian® stimuliše rast drugih korisnih bakterija, pa na taj način stvara biološku raznovrsnost i izbalansiranost u crijevima. Ovo je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje crijevnog trakta i smanjenje nadutosti i gasova u stomaku.