Pijace su se zašarenile najrazličitijim voćem i povrćem, a temperature su porasle. Ovo se može smatrati idealnim trenutkom za jedan kvalitetni detoks prirodnim sokovima, i to čitavog organizma. Ipak, prije nego što se upustite u detoks sokovima, valjalo bi da se informišete o čitavom procesu koji jeste detoksikacija, tj. njegovim prednostima i manama.

Šta je detoksikacija sokovima?

Bez obzira da li razmišljate o “prečišćavanju” svog tijela sokovima da biste smršali, ili zato što vaše tijelo treba da se oslobodi zimskih toksina, važno je prvo odmjeriti prednosti i nedostatke ovog kratkog, ali restriktivnog trenda ishrane.

Detoksikacija, odnosno, čišćenje prirodnim sokovima je dijeta u kojoj osoba skoro isključivo pije sokove od voća i povrća dvije nedjelje, 10 dana ili drugi vremenski period. Iako to zvuči prilično zdravo, najbolje je pogledati šta nauka kaže o detoksikaciji sirovim voćem i povrćem. Prije nego što se prepustimo popularnosti, krećemo da objasnimo kako funkcioniše detoksikacija.

Koje su ključne tačke o čišćenju sokovima?

Zagovornici tvrde da sokovi za čišćenje mogu pomoći u uklanjanju toksina iz tijela, kao i da pomažu pri gubitku težine. Ipak, istraživanja su povezala tečnu ishranu sa povećanim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i poremećaja u ishrani.

Pozitivna strana čišćenja sokovima je prilično očigledna. Konzumirate puno voća i povrća, za koje znamo da bi trebalo da zauzimaju polovinu našeg dnevnog unosa namirnica. Studije su pokazale da sokovi od voća i povrća mogu povećati nivoe važnih vitamina i antioksidanata, uključujući folat, vitamin C, vitamin E i beta karoten.

Dakle, u teoriji, čišćenje sokom je korisno za ljude kojima je teško da jedu dovoljno voća i povrća. Ali, kako stara izreka kaže: previše dobre stvari može biti loše!

U stvarnosti, detoks sokovima nije posebno zdrav, pogotovo ukoliko je rigorozan.

Naime, sok od voća i povrća je skoro potpuno lišen proteina, zdravih masti i određenih vitamina (kao što je B12) – sve od vitalnog značaja za zdravlje. Recimo, samo proteini i masti su ključni za fizičko zdravlje, zarastanje i funkciju mozga. Pored toga, vlakna se uklanjaju iz voća i povrća tokom procesa cijeđenja soka. Znamo da su ona važna za „hranjenje“ zdravih bakterija u našim crijevima. Vlakna nam pomažu da se osjećamo siti, sprječavaju prebrzo povećanje šećera u krvi i zatvor.

Potrošnja nedovoljnog broja kalorija može uzrokovati da osoba doživi simptome koji odražavaju nizak nivo šećera u krvi jer tijelo nema dovoljno energije. Primjeri ovih simptoma uključuju nesvjesticu, slabost, dehidraciju, glavobolje i glad.

A postoje još veće zdravstvene brige za određene pojedince, kao što su oni koji imaju probleme sa bubrezima. Kako su bubrezi odgovorni za uklanjanje oksalata, nastaje problem jer je baš ovaj element onaj koji se može naći u visokoj koncentraciji u sirovim sokovima, te su bubrezi prisiljeni na neuporedivo brži i zahtjevniji ritam rada.

Da li detoksikacija sokom pomaže u gubitku težine?

Doduše, čišćenje sokom može dovesti do kratkoročnog gubitka težine, ali to ne znači da je to zdrav način za mršavljenje. Ne samo da je brz gubitak težine nezdrav, već i ne traje. Brojka na vagi zaista može biti manja, ali to ne znači da je izgubljena bilo kakva masnoća. Štaviše, gubitak mišića usporava metabolizam. Ovo zapravo može doprinijeti povećanju tjelesne težine, kada ponovo počnete da jedete redovnu hranu.

Dodatno se stvari komplikuju kada u obzir uzmemo i mogućnost da osoba konzumira sokove koji nisu pasterizovani ili nije imala drugi tretman za uklanjanje bakterija. Tada postoji veći rizik od bolesti. Ovo posebno važi za veoma mlade i starije ljude, kao i za one sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Ako čišćenje sokom uključuje laksative ili druge metode stimulacije crijeva, osoba može izgubiti previše hranljivih materija u stolici. To može dovesti do dehidracije i neuravnoteženosti elektrolita.

Da li čišćenje sokom pomaže detoksikaciji?

Ukoliko je vaša ishrana sama po sebi nezdrava, ukoliko konzumirate masnu hranu ili previše alkohola, sigurno se osjećate da vam je potrebna ‘detoksikacija’. U toj situaciji, čišćenje sokovima zvuči kao savršeno rješenje. Ne zaboravite, naša tijela su veoma efikasna u samostalnoj detoksikaciji.

Umesto da svoje tijelo “šokirate” ovako tankom i posnom hranom, bolje se fokusirajte na zdravu ishranu koju, naravno, možete dopunjavati sokovima od sirovog voća i povrća, kao i orašastim plodovima. Smatra se da vlakna iz ovih namirnica pomažu u eliminaciji nekih toksina, dok njihove fito-hemikalije mogu pomoći u promovisanju detoksikacije kancerogenih materija. Inače, fitohemikalije i biljni pigmenti smatraju se vitaminima 21. vijeka. Bukvalni prevod riječi fitohemikalija je biljna hemikalija (grč. phyto = biljka). Pojam se odnosi na stotine pa i hiljade biološki aktivnih nehranjivih hemikalija pronađenih u biljkama.

Sve u svemu, dobro izbalansirana dijeta koja sadrži adekvatne količine vitamina (uključujući vitamine B) pomaže u podržavanju prirodnih puteva detoksikacije tijela.

Zdrave alternative čišćenju sokovima

Umjesto da se odlučite za rigoroznu dijetu sokovima koje ćete konzumirati umjesto obroka, preporučuje se miješanje voća i povrća kao i da jedete cijelo voće i/ili povrće zajedno sa nekim izvorom proteina. Jedan od ukusnih načina da ipak imate koristi od potencijalnih prednosti cijeđenja sokova, plus prirodna vlakna iz ove hrane, jeste uživanje u voću i povrću u obliku smutija. Naime, to je odličan način da unesete preporučene dnevne porcije voća i povrća!

Pomiješajte svoje omiljeno voće i povrće sa grčkim jogurtom ili sojinim mlijekom, kako biste unijeli i prijekopotrebne proteine. Za zeleni smuti, uparite kelj ili špinat sa smrznutom bananom. Za ružičasti smoothie, uparite bobice sa malo smrznutog karfiola.

Na kraju, važno je znati da, iako sami sokovi mogu biti zdravi, oni nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da se koriste kao zamjena za obrok. Dakle, ove godine preskočite čišćenje sokova i uživajte u cijelom voću i povrću kao dijelom vaših obroka i grickalica ili ih pomješajte da biste napravili ukusni smuti.

Bakterije u crijevima i detoksikacija sokovima

Kratko čišćenje sokom može uticati na nivo bakterija u probavnom sistemu. U jednoj studiji iz 2017. godine, istraživači su otkrili da je čišćenje sokovima zaista povećalo količine Bacteroidetes, bakterija povezanih sa gubitkom težine, i smanjene količine Firmicutes, bakterija povezanih sa povećanjem tjelesne težine.

Iako zvuči privlačno, pogotovo ukoliko muku mučite sa viškom kilograma, budite oprezni. Poremećena crijevna flora je posljednja stvar koju želite i prva stvar koja izaziva mnoge poremećaje i bolesti.

Kako biste svoj stomak njegovali na prirodan i zdrav način, preporučujemo Flobian®, 100% prirodno rješenje za nadutost, grčeve i gasove u stomaku. Flobian® sadrži 20 milijardi dobrih bakterija Lactobacillus plantarum 299v, koje ispoljavaju svoje korisne efekte vezujući se za površinu crijeva. U borbi protiv nadutosti i gasova u stomaku, Flobian® djeluje direktno na uzrok problema jer posebnim patentiranim mehanizmom sprječava vezivanje štetnih bakterija, kao i apsorpciju njihovih toksina preko ćelija crijevnog epitela, i na taj način smanjuje nastajanje gasova u stomaku.