Sindrom iritabilnog crijeva je češći kod žena. Ali zašto je to tako? Odgovore ćete pronaći u tekstu.

Šta je sindrom nervoznog crijeva?

 

Sindrom nervoznog crijeva (IBS ili sindrom iritabilnog crijeva) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj. Nije organsko oboljenje – kod osoba koje ga imaju ne postoje nikakve promjene na crijevima, niti oštećenja sluznice crijeva. Nije ozbiljno oboljenje, niti predstavlja rizik za razvoj ozbiljnih bolesti sistema za varenje. Ali jeste neprijatno po simptomima, i nepovoljno djeluje na svakodnevno fukcionisanje i kvalitet života. Uz to, jeste i jedan od najčešćih savremenih problema (“bolest savremenog svijeta”).

 

Koja populacija je u riziku od IBS-a?

 

Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni koji je uzrok IBS. Ipak, postoji nekoliko stvari koje mogu da povećaju tvoje šanse za javljanje ovog sindroma:

  • ako si mlađi od 50 godina
  • ukoliko u istoriji porodičnih bolesti ima osoba sa IBS-om
  • ukoliko patiš od psiholoških stanja poput depresije i anksioznosti
  • ukoliko se nepravilno hraniš
  • ukoliko si imao neku bakterijsku ili virusnu infekciju creva
  • ukoliko si žena

 

Zašto je sindrom iritabilnog crijeva češći kod žena?

 

Brojevi tvrde da 25% odrasle populacije ima ovaj funkcionalni poremećaj. A među tim procentima, dva puta više je žena – od 60% do 65% osoba koje su prijavile IBS su žene.

Sindrom nervoznog crijeva ispoljava se bolom u stomaku, nadutošću, pojačanim gasovima, opstipacijom ili dijarejom i kombinacijom ovih simptoma. Kako su simptomi svakidašnji i ne preterano alarmantni, ljudi često nisu svjesni da pate od ovog sindroma, zbog čega se i ne javljaju ljekaru. Mogli bismo pomisliti da je žena više zastupljen jer se one više javljaju ljekaru? Ili da su žene više pod stresom, za koji se smatra da je najvažniji uzrok sindroma iritabilnog kolona? Ili ipak ima drugog razloga?

Stručnjaci su otkrili da je sindrom iritabilnog crijeva češći kod žena nego kod muškaraca. Prateći faze menstrualnog ciklusa koje dovode žene u rizik od neželjenih probavnih simptoma, zaključili su da neposredno nakon ovulacije, sve žene imaju veću verovatnoću da dožive nadimanje i gasove. Uzrok leži u produkciji estrogena i progesterona, zbog čega su žene podložnije IBSu.

Prema članku objavljenom u martu 2014. u časopisu World Journal of Gastroenterology, hormoni poput estrogena mogu uticati na brojne funkcije povezane sa probavom, uključujući pokretljivost creva, barijernu funkciju creva i aktiviranje imunog sistema u crevnoj sluznici.

Pokazalo se i da je podtip IBS-a, IBS sa opstipacijom češći kod žena nego muškaraca. Štaviše, prijavljeno je da su žene sa IBS-om više umorne, depresivne, anksiozne i da imaju znatno lošiji kvalitet života u odnosu na muškarce.

Za ublažavanje svih simptoma nervoznog crijeva, prvo je potrebno ukloniti uzroke. Prvenstveno je potrebno promijeniti ishranu i loše životne navike. Svi simptomi nervoznog crijeva se mogu ublažiti i korištenjem Lactobacillus plantarum 299v koji djeluje direktno na uzrok problema. Posebnim patentiranim mehanizmom djelovanja prijanja na zid crijeva smanjujući djelovanje štetnih bakterija. Na ovaj način se smanjuje stvaranje gasova, nadutost, grčeva i bola u stomaku.

 

Da li si baš ti u riziku?

 

Da. Svi su u riziku, bilo stariji ili mlađi, bilo žene ili muškarci, mogu da pate od sindroma nervoznog crijeva. Razlika je u tome, što su žene zbog svojih hormona podložnije ovom problemu i sa nekim češćim ili jačim simptomima.

Proveri ako si u riziku!