Na Univerzitetu Lund u Švedskoj je početkom 90-ih godina, tim hirurga, mikrobiologa i nutricionista, proučavao slučajeve u kojima pacijenti umiru nakon teških, ali klinički uspešnih hiruških zahvata. Svi ovi pacijenti su umirali usled sepse i masovnog otkazivanja organa.

Tim stručnjaka je pošao od pretpostavke da je sepsa bila uzrokovana translokacijom bakterija. Da su creva bila oslabljena usled gladovanja, ishrane putem tubiranja i lekova koji su bili uzimani pre ili nakon operacije. Upravo su ove promene uzrokovale povećanje broja loših bakterija i toksina u crevima.

MOGU LI BAKTERIJE DA IZLEČE OŠTEĆENA CREVA?

Zahvaljujući stručnjacima različitih specijalnosti koji su bili članovi tima, rođena je za to vreme izuzetno hrabra ideja. Kao rešenje se predlagala proizvodnja posebne bakterijske kulture koja bi mogla da ponovo izgradi crevnu floru i ojača zidove creva. Na taj način su smanjili prolazak toskina i patogena (loših bakterija) u krv. Ovo je bila potpuno revolucionarna i do tada netestirana hipoteza.

Bilo je mnogo izazova.  Najpre su morali da pronađu sve bakterije koje bi se u ovu svrhu mogle iskoristiti. Izbor prave bakterije je bio ključan, obzirom da je tim morao da radi sa ozbiljno bolesnim ljudima.

Njihov neumoran rad je bio moguć samo zahvaljujući timu hirurga koji su bili u prilici da uzimaju veliki broj biopsija (delića tkiva) kako zdravih, tako i obolelih creva. Nakon mnogo godina rada i poređenja na hiljade uzoraka, istraživači su konačno pronašli ‘’kariku koja nedostaje’’. Bakteriju, koja je bila uobičajen stanovnik zdravih creva, ali je retko bila prisutna u crevima obolelih pacijenata. Ova bakterija je Lactobacillus plantarum.

LACTOBACILLUS PLANTARUM POSTAJE LP299V

Identifikovanje vrste Lactobacillus plantarum, međutim, nije bilo dovoljno. Ova vrsta je imala stotine sojeva. Često su imali potpuno različite efekte, rad je morao da se nastavi.

Nakon mnogo pokušaja, istraživači su konačno izdvojili soj sa obećavajućim medicinskim osobinama, koji se istovremeno pokazao kao izuzetno snažan i otporan. Ovaj specifični soj Lactobacillus plantaruma uspešno je prolazio kroz želudačnu sredinu. Najvažnije, ovaj soj se naseljavao čitavom dužinom gastrointestinalnog trakta (u ustima, tankom crevu i  kolonu) .Pošto je otkriven tek prilikom 299 pokušaja, nazvan je Lp299v.

SVI PACIJENTI SU SE OPORAVILI

Prvo istraživanje sa probiotskom kulturom Lp299v je sprovedeno na pacijentima kojima je dijagnostifikovano višestruko otkazivanje organa i za koje su doktori prognozirali da će umreti. Terapija antibioticima koju su primali je završena i nakon toga im je davan soj Lp299v kroz ovsenu kašu. Rezultati su bili dramatični. Svi pacijenti su se oporavili i napustili intezivnu negu (Stig Bengmark, M.D., Luca Gianotti, M.D. 1996.). Pobednički marš, Flobiana je počeo.

Da se zapamti:

Od kada je ranih 90-ih godina sprovedena prva pilot studija, istraživači su širom sveta objavili više od 130 naučnih izveštaja i studija, čiji rezultati su javno objavljeni:

–  Flobian (Lp299v) popravlja zaštitnu barijeru u crevima koja ne dozvoljava prolazak loših bakterija u krv i

–  istovremeno smanjuje tegobe kao što su nadutost, gasovi, grčevi i bol u stomaku.