Nadutost i gasovi– da li često imate problem sa ovim simptomima? Ovu neugodnost izaziva akumulacija vazduha u stomaku ili crevima. Iako je pojava nadutosti i gasova sama po sebi neprijatna, može biti i indikativna za otkrivanje nekog drugog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Procenjuje se da u proseku muškarci i žene ispuštaju svakodnevno gas najmanje deset puta dnevno.

Postavlja se pitanje šta sve može izazvati nadutost i gasove?

Ovo su odgovori:

 

Ishrana može izazvati nadutost i gasove

Važan uzročnik gasova i nadutosti je potrošnja kompleksnih šećera koji se ne transformišu u apsorbujuće šećere. Kada prolaze kroz creva, bakterije ih “razbijaju”, koriste ih kao svoju pogonsku hranu i usled tog procesa nastaju gasovi. Bezalkoholna pića i pivo su još jedan glavni izvor nadutosti. Ova pića sadrže dosta gasnih mehurića koji se formiraju dok se piju i gutaju. Ovi mehurići se mogu eliminisati putem podrigivanja ili ispuštanja gasova. Eliminisanjem ili smanjenjem potrošnje bezalkoholnih pića i piva, moguće je i smanjiti nadutost. Hrana bez šećera često sadrži sorbitol ili fruktozu, dva zamenska šećera koji se teže apsorbuju, a kada se ne absorbuju, stvaraju nadutost i gasove u crevima.

U hranu bogata složenim šećerima takođe spadaju: kikiriki, karfiol, sočivo, đevrek, krastavac, kukuruz, puter od kikirikija, paste, pšenica, grašak, sojino melko, leblebije i mnoge druge namirnice.

 

Gutanje vazduha uzrokuje nadimanje

Moguće je progutati vazduh dok jedete. Ovo se dešava naročito kada patite od prehlade i zapušenog nosa, jer tada dišete na usta i gutate vazduh sa svakim udahom. Izloženi ste riziku nadimanja i ako često gutate pljuvačku i vazduh.

 

Nedostatak laktaze dovodi do gasova i nadimanja

Ako imate nedostatak enzima laktaze, ne možete adekvatno da svarite laktozu sadržanu u mlečnim proizvodima. Laktoza se onda fermentira u crevnim bakterijama, što dovodi do gasova i nadimanja. Na nedostatak laktaze se sumnja kada nadraženost stomaka prati dijareja, grčevi ili bol u stomaku, nekoliko sati nakon konzumiranja mlečnih proizvoda. Ako imate nedostatak laktaze, morate izbegavati mlečne proizvode.

Jednostavne navike kojima se mogu sprečiti nadutost i gasovi su :

• Izbegavajte gazirana pića.
• Izbegavajte da pričate dok jedete.
• Izbegavajte žvakaće gume.
• Izbegavajte hranu bogatu složenim šećerima.
• Izbegavajte piti dok jedete.
• Izbegavajte ili smanjite potrošnju zamenskih šećera (sorbitol ili fruktoza).
• Redovno vežbajte.