Verovatnoća da ćete progutati kamen, jeste minimalna… ali osećaj kamena u želucu, nažalost nije. Osećaj težine u stomaku sve češće ograničava svakodnevne aktivnosti velikog dela populacije. Da li je brz život i svakodnevni stres krivac za ovu pojavu ili pak obolenja digestivnog trakta otkrivamo u nastavku.

Zbog čega se javlja osećaj težine u stomaku ?

Neadekvatan način ishrane, osim što negativno utiče na crevnu floru i izaziva nelagodnosti u stomaku, takođe i usporava metabolizam što vremenom može da uzrokuje i gojaznost. Kako bi sistem organa za varenje pravilno funkcionisao, odnosno kako ne bi nastali problemi sa varenjem, neophodna je savršena ravnoteža bakterija u crevnoj mikroflori.

Uzroci za loše varenje su loše navike u ishrani što posledično vodi  nelagodnom osećaju u stomaku koji remeti svakodnevni ritam života. Međutim, postoji još čitav niz uzroka…

Industrijske namirnice koje koristimo u svakodnevnoj ishrani obogaćene su aditivima koji dodatno otežavaju varenje. Prebrzo jedenje, prejedanje, nedovoljno sažvakavanje hrane, nedovoljan unos vlakana, vitamina i menerala kroz voće i povrće doprinose osećaju teškog stomaka. Nepovoljno utiče i prekomerna upotreba čajeva, kafe, gaziranih i alkoholnih pića, nikotina…

Uticaj stresa

Ono što je sve češći uzrok lošeg varenja je unos hrane dok ste pod stresom, kada ste nervozni i nedovoljno naspavani. Stres može da utiče i na želudac, bez obzira na činjenicu da se hrana u želucu ne zadržava duže od 30 minuta, nesvareni komadići hrane mogu putovati digestivnim traktom i do nekoliko dana . Prisustvo hormona stresa značajno usporava probavu i razlaganje hrane. Dešava se da stres naruši i ravnotežu crevne flore. Neke od bakterija koje prirodno egzistiraju u crevima će uprkos narušenoj ravnoteži ostati neškodljive, ali neke bakterije mogu proizvesti toksične supstance koje iz creva dospevaju u krvotok i tako uzrokuju mnogo ozbiljnije posledice.

Najčešći simptomi

Kada su u pitanju problemi sa varenjem simptomi koji se najčešće javljaju jesu gasovi, bol i nadutost stomaka, podrigivanje, mučnina, gorušica, zvukovi iz creva, osećaj težine u želucu, neredovna stolica.

Ono što je posebno važno kod sistema za varanje jeste da se simptomi lošeg varenja ne mogu ignorisati, intenzivni su i stalno prisutni, ne mogu se zanemariti i očekivati da prođu sami od sebe. Izazivaju neprijatnost, te je zato važno na vreme reagovati kako se problemi sa varenjem ne bi dodatno iskomplikovali.

Kako pomoći?

FLOBIAN®  priordan preparat, koji je prisutan preko 20 godina, klinički dokazan u preko 60 kliničkih studija sprečava delovanje loših bakterija u crevima koje dovode do stvaranja gasova, ali i obnavlja, jača i štiti funkciju ćelija crevnog epitela. Flobian® deluje na uzrok problema i na taj način dugotrajnije smanjuje osećaj težine u stomaku. Za osećaj lakoće u stomaku.