Pojam gasovi u stomaku se odnosi na prolazak gasova kroz digestivnu cev i izlazak na analni otvor u spoljašnju sredinu. Ovaj proces je često glasan i vrlo neprijatan ukoliko se desi u javnosti. Međutim, često se može kontrolisati promenama u ishrani i stilu života.

Gasovi su normalna biološka pojava i dešavaju se svima. Kod nekih se gasovi javljaju par puta dnevno, kod drugih mnogo češće, neki prosek je od 5 do 15 puta dnevno.

Veća količina gasova se javlja kada se prilikom obroka proguta više vazduha ili se obrok sastojao od hrane koja se teško vari. Takođe, velika količina gasova može biti i posledica postojećeg medicinskog stanja poput lošeg varenja ili sindrom iritabilnog creva.

Kako nastaju gasovi?

Postoje dva glavna izvora intestinalnih gasova:

  • ingestirani gasovi (uglavnom progutan vazduh) i
  • gasovi koje proizvode bakterije u kolonu.

Gutanje vazduha – je glavni izvor gasova u stomaku. Prilikom jedenja i pijenja gutanje male količine vazduha je normalno, kao i prilikom gutanja pljuvačke. Veće količine vazduha možete da progutate kada brzo jedete, uzimate velike gutljaje tečnosti, žvaćete žvaku ili pušite.

Bakterijska produkcija – normalno, kolon je pun bezopasnih bakterija, od kojih neke održavaju creva zdravim. Neki ugljeni hidrati se ne vare potpuno enzimima u želucu i tankom crevu, što omogućava varenje od strane bakterija. Nusproizvodi tog procesa su, između ostalog, i gasovi kao što su ugljenik dioksid, vodonik i metan. Malobrojni sastojci gasova imaju neprijatan miris, kao što je sumpor kog ima u tragovima.

Neki ugljeni hidrati, na primer meltroza, laktoza… se ne vare dobro i zbog toga dovode do veće produkcije gasova a izazivaju i  grčeve i dijareju.

Neke bolesti takođe mogu da uzrokuju preterano nadimanje i gasove. Na primer, kod osoba sa dijabetesom funkcija tankog creva može da postane sporija tokom vremena. To uzrokuje namnožavanje bakterija unutar creva, sa lošim varenjem nutrijenata.

Gasovi kod zdravih ljudi

Kod zdravih osoba, creva sadrže mešavinu gasova koji se uglavnom sastoje od: azota (11–92%), kiseonika (0–11%), ugljen dioksida (3–54%), vodonika (0–86%), metana (0–86%).

Oko 500 –1500 ml gasa redovno se svaki dan izlučuje putem rektuma, i još bar toliko podrigivanjem, što većina nas radi nesvesno i spontano.

DUGOTRAJNO rešenje ipak postoji?

Dugo se u terapiji ublažavanje gasova oslanjalo na simptomatsko lečenje, posledično najčešće se ublažavanjem simptoma maskira pravi UZROK koji dovodi do nastanka gasova.

Prividno olakšanje moguće je ako delujemo na sam mehur gasa, mnoge površinski aktivne supstance npr. simetikon, imaju tu sposobnost da smanjenjem površinskog napona mehura gasa učine da on i nestane, ali niste  zaustavili stvaranje novih mehurića. Da biste se rešili ove uporne i dosadne pojave i popravili kvalitet svog života potrebno je pronaći dugotrajno rešenje. Kako smo već naveli da uzročnik ove pojave može vešto da se krije, preporuka je upotreba prirodnih preparata ,višestrukog dejstva.

Stručnjaci preporučuju Flobian – aktivan sastojak u Flobian® kapsulama  je originalan, patentiran i detaljno ispitan u nizu kliničkih studija i kliničkoj praksi. Izvor gasa se krije od Vas ali ne i od Flobiana!