Nadutost predstavlja nagomilavanje gasa u digestivnom sistemu. Ovo stanje, koje je iskusila većina ljudi, može izazvati mnogo nevolja i neprijatnosti. Nadutost se često se javlja kao rezultat konzumiranja određene vrste hrane, ali može biti znak i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

 

Kako se nadutost stvara?

Gasovi se u našem digestivnom sistemu sakupljaju na dva načina: gutanjem vazduha dok jedemo i pijemo, i varenjem hrane. Kada jedemo, pijemo ili progutamo pljuvačku, mi takođe progutamo sitne količine vazduha. Ovaj progutani vazduh se akumulira u crevima. Kada varimo hranu, gas, uglavnom u obliku vodonika, metana i ugljen-dioksida, se oslobađa. Kako se gas nakuplja, telo mora da ga eliminiše, bilo kroz usta, podrigivanjem, ili “puštanjem vetra” kroz analni prolaz. Lekari procenjuju da većina ljudi ispušta gasove oko 10 puta dnevno. Ako gasove imate češće od ovog proseka, verovatno ste prekomerno naduti.

Neki od razloga zbog kojih možete gutati više vazduha nego što je normalno uključuju korišćenje žvakaćih guma, cigareta, sisanje predmeta kao što su vrhovi olovaka, ispijanje gaziranih pića i konzumiranja određene vrste hrane.

Nadutost može biti rezultat normalnih telesnih procesa. Egzogeni izvori nadutosti su oni koji dolaze spolja. Gutamo vazduh kada jedemo, pijemo ili progutamo pljuvačku, naročito kada se proizvodi višak pljuvačke. Endogeni izvori nadutosti su unutar creva. Gas može nastati kao rezultat probave određene hrane, tj. kada se hrana ne razloži u potpunosti.

 

Šta još može izazvati nadutost?

Ako hrana nije potpuno svarena u stomaku ili tankom crevu, javlja se nadutost. Neke vrste hrane posebno mogu pogoršati nadutost: mlečni proizvodi, mahunarke kao što su pasulj ili sočivo, neke vrste žitarica-ječam, pšenica, raž, veštački zaslađivači u proizvodima, gazirana pića.

Takođe, neke hronične bolesti kao što su Kronova bolest, ulcerozni kolitis, divertikulitis, neke vrste raka, problemi sa žučnom kesom, gastroenteritis i druge crevne infekcije mogu dovesti do nadraženosti i blokade creva. U tim situacijama je potrebna hitna medicinska pomoć i intervencija.

 

Kako se rešiti nadutosti?

U većini slučajeva, osim ako se ne radi o nekim ozbiljnijim stanjima, nadutost ne predstavlja ozbiljan problem. Za rešenje problema nadimanja najčešće je dovoljna samo promena u načinu ishrane što uključuje: manje i češće obroke, lagano žvakanje hrane, izbegavanje žvakaćih guma i gaziranih pića, cigareta, određenih vrsta mahunarki i ugljenih hidrata, korišćenje mlečnih proizvoda sa manjom količinom laktoze. Redovno upražnjavanje fizičke aktivnosti takođe može pomoći da se oslobodite nadutosti.