Nadutost u predelu stomačne regije se može čak i kod ljudi koji inače nemaju problema sa varenjem. Postoje razni okidači za nervozna creva, od namirnica koje unosimo, do stresa. Bolovi u predelu stomaka prouzrokovani viškom vazduha i nesvarenom hranom mogu itekako uticati na kvalitet našeg svakodnevnog života. Vreme je da to promenimo uz nekoliko korisnih saveta.

 

1. Da biste sprečili nadutost, ojačajte svoj imuni sistem

Na nadutost pre svega utiču neredovna i nezdrava ishrana, stres i nedostatak sna. Izbegavajte brzu hranu koja se prodaje na ulici, kao i svakodnevnu konzumaciju proizvoda iz pekare. Ovakve namirnice prepune su aditiva, loših masti i šećera, koji se teško i sporo razgrađuju u crevima. Hrana koja ostaje nesvarena u crevima se kvari i oslobađa gasove. Poremećaj crevne flore može izazvati naduven stomak. Kada u želucu i crevima loše bakterije prevladaju dobre, organizam reaguje nadutošću i neprijatnim grčevima. Da biste to izbegli, birajte namirnice koje unosite. Vodite računa o tome da unosite dovoljnu količinu tečnosti tokom dana, kao i vlakna koja pospešuju metaboličke procese.

 

2. Vodite računa o količini hrane koju unosite

Savet nutricionista je da unosite pet obroka dnevno. Ono što je važno je da izbalansirate ishranu i da unosite manje obroke, na svakih tri do četiri sata. Poštujući ovo zlatno pravilo, bićete siti i nećete imati potrebu da grickate nezdrave namirnice. Ono što je ključno kod ovog saveta jeste veličina obroka. Dakle, nemojte se prejedati. Kada pojedete u kratkom vremenskom periodu veliku količinu hrane, sistem za varenje nije u stanju da je svari. Tako se nesvarena hrana gomila u stomaku i kvari, izazivajući neprijatne bolove, gasove, tromost i opšte nezadovoljstvo. Ne ignorišite glad i ne robujte strogim dijetama. Jedite češće, a manje porcije.

 

3. Jedite polako

Još jedan okidač za neprijatnu nadutost stomaka je nedovoljno sažvakana i brzo progutana hrana. Nemojte se dovoditi u situacije da ste toliko gladni, da gutate velikom brzinom komade hrane. Želudac usred pretrpanosti doslovno može da prestane sa radom, zbog čega se mogu javiti mučnine, pa čak i bolovi. Žvaćite dobro zalogaje pre nego što ih progutate. Ukoliko gutate nedovoljno sažvakane zalogaje, unećete previše vazduha, što takođe dovodi do nadimanja. Takođe, važno je da ne idete na spavanje odmah nakon jela, naročito ne posle večere, jer upravo tako izazivate nadutost stomaka. Nemojte večerati barem nekoliko sati pre nego što krenete na spavanje, ostavite dovoljno vremena organizmu da svari hranu. Ne samo što će sistem za varenje imati vremena da izvrši svoje procese, već ćete imati i kvalitetniji san. Ponekad je previše hrane uzrok nesanice. Izbegavajte i spavanje na stomaku jer ćete tako pritisnuti creva, i izazvati nadutost i gasove.

 

4. Pomoć iz prirode

Lekari sve više preporučuju prirodne preparate kao pouzdanu i efikasnu pomoć u borbi protiv nadutosti. Dokazano je da prirodni preparati uspešno smanjuju nadutost, kao i da pozitivno utiču i na eliminisanje gasova tako što obnavljaju crevnu floru, bez ikakvih propratnih neželjenih efekata. Ono što je najvažnije, ova pomoć iz prirode će učiniti vaš svakodnevni život neuporedivo lakšim, vreme provedeno u radnom okruženju i sa prijateljima prijatnijim, a uživanje u hrani nesputanim.

 

5. Promenite životne navike

Nije hrana jedini faktor koji utiče na loše varenje. Preterana upotreba alkohola i cigareta takođe vrši negativan uticaj na sistem za varenje. Unošenje štetnih materija ubija dobre bakterije koje su zadužene za varenje. Koliko god bilo zahtevno, nije zgoreg spomenuti da je u svakom aspektu bolje po vas da kontrolišete stres u svojoj svakodnevici. Ne samo da utiče na vaše psihičko zdravlje, već i na fizičko, a naročito kada je u pitanju sistem za varenje. Trebalo bi uvesti blagu fizičku aktivnost koja će svakako imati blagotvoran uticaj na ubrzanje metabolizma, ali i na psihičko zdravlje. Bilo da je u pitanju šetnja, vožnja bicikla ili poseta teretani, važan je kontinuitet. Onda ni rezultati neće izostati.